För Emelie von Essen kretsar livet kring hästar, tävlingar och allt däremellan. Hennes dagar spenderas i stallet eller ute på tävlingar. Vi har pratat lite med Emelie och tagit reda på hur framtidsplanerna ser ut för stjärnskottet, Newton Abbot, och varför han kanske är den lättaste hästen hon har tränat.

Nu tränar du främst hästar i hoppning, men vad är den största skillnaden, enligt dig, mellan att träna hästar i hoppning och dressyr?
– Jag skulle säga att hela arbetet och vägen upp till en ganska hög nivå är det ingen skillnad på. Både dressyr och hoppning handlar om lydnad, kraft, styrka och precision.

Vad gör Newton Abbot speciell ifrån tidigare hästar du har tränat och tävlat med?
– Han är oerhört komplett. Han är modig, försiktig och mycket ridbar. En del hästar får man jobba mycket med inom specifika områden och det är oftast något som fallerar. Men Newton Abbot är väldigt komplett. 

Det är ett givande och ett tagande – ju mer man ger desto mer får man tillbaka. Emelie von Essen

Vad för band skapas mellan häst och människa som inte kan skapas mellan människor?
– För att göra riktigt bra resultat måste man ha hästen med sig. Man måste bygga upp en relation och ju mer man lär känna varandra desto bättre resultat gör man. När man håller på med hästar blir man väldigt förstående. Det är ett givande och ett tagande – ju mer man ger desto mer får man tillbaka.

Vad är Newton Abbots bästa egenskaper som gör honom så speciell i dina och andras ögon?
– Han är väldigt positiv, vill göra rätt och är väldigt mottaglig för arbete. Han är en evighetsmaskin, en duracellkanin.


Tre ord eller karakteristiska drag som beskriver Newton Abbot?
– Positiv, hög arbetsmoral och bra karaktär.


Hur är det att jobba tillsammans med ett sådant kraftpaket, och till hundra procent lita på varandra både utanför och på tävlingsbanan?
– Det är alltid en utmaning. Ena dagen är aldrig den andra lik, och det är inte alltid man börjar där man slutade sist. Eftersom man arbetar med ett djur vet man aldrig hur han beter sig nästa dag. Och det är det som är tjusningen med sporten. Inom ridsport ändras konstant de som är bäst i världen, just för att man inte bara har sig själv att tänka på och ta hand om. Det är aldrig självklart.Vad är framtidsplanerna med Newton Abbot?
– Den närmaste planen för Newton är nationshoppning i Lummen och La Baule. Jag hoppas han gör bra ifrån sig. Att representera Sverige i den högsta divisionen är en ära!

@scandbiostallpellets

Håll dig uppdaterad på Facebook och Instagram med nyheter och inspirerande reportage.

Följ oss på Instagram

Handla Scandbio Stallpellets online

Handla online

Har du frågor är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.