Från vanlig hästtjej till drivande ung företagskvinna

Nellie Berntsson är ett välkänt namn inom häst- och ridsportsvärlden, och trots sin unga ålder har hon redan gedigna meriter på sin lista. Parallellt med sin hästkarriär är hennes namn även välkänt inom ett helt annat område. Läs om hur Nellie spenderar sina dagar med hästarna, samtidigt som hon driver sin framgångsrika blogg.

Hur kommer det sig att du startade din blogg?
– Jag började blogga när jag var 9 år gammal, mest för att mina kompisar hade börjat göra det. Jag har alltid umgåtts med äldre kompisar, så för mig föll det sig naturligt. Det fanns ingen direkt plan och att bli känd var inget jag hade i tanken, utan jag har alltid tyckt om att skriva.

När kände du att bloggen tog fart ordentligt?
– Jag skulle säga att siffrorna gick rakt upp efter att jag var med i ett tv-program som hette Ponnyakuten. Innan det hade jag redan cirka 50 000 läsare, och jag vet inte riktigt vart de kom ifrån. Jag var väldigt ung och det var konstigt och spännande, och jag tror det var därför folk följde mig i min vardag.

En vanlig dag i ditt liv, hur fördelar du tiden mellan hästarna, blogg och sociala medier?
– Dagarna är väldigt intensiva och jag behöver inte fördela tiden mellan bloggen och hästarna. Bloggen är min hobby och mitt jobb och likaså är hästarna. Tillsammans blir det som en kaka där det faller sig väldigt naturligt.

Med tanke på det stora intresset kring dig – varför tror du att så många vänder sig till just dig?
– Många följer nog mig i min vardag för att jag är öppen. Det jag hör är att folk ser mig som en jordnära tjej och det finns inget som jag inte har skrivit om. Folk känner att de känner mig.

Är skrivandet något som alltid kommer att gå hand i hand med hästarna?
– Min framtid kommer att handla väldigt mycket om hästar och sociala medier. Men om jag fick bestämma hade jag trappat ned på sociala medier. I framtiden vill jag att hästarna ska vara mitt huvudsakliga jobb och det jag tjänar pengar på.

Hur kommer det sig att du började med hästar?
– Jag började precis som alla andra med ridskola, men tyckte inte det var så kul när jag var liten. Intresset blev större när jag fick min första häst och kände av ansvaret. Då började det bli kul.

Kan du förklara bandet som kan skapas mellan människa och häst?
– Man skapar ett starkt band mellan ryttare och häst, framförallt när man rider och varierar passen. Det är även viktigt att man fokuserar på vad man är bra och mindre bra på. Sen är självklart allt runtomkring minst lika viktigt. Som t.ex. att hämta hästarna i hagen, ta hand om dem i stallet och lära känna hästens kropp och muskler.

Vad är dina bästa tips för att få ett bra samspel mellan häst och ryttare?
– Mina bästa tips för ett bra samspel är när man verkligen ”trimmar” hästen. Man rider och lär känna hästen – både de bra och dåliga egenskaperna. Det är viktigt med variation – att man rider ut, trimmar, hoppar – och att det är samma ryttare så att hästen vet vem som är boss och att man har kul tillsammans.

Vad är mest minnesvärt genom dina år med hästar?
– Det mest minnesvärda i min hästkarriär är när jag red finalen i Falsterbo, och det var en fullspäckad läktare. Det var en väldigt häftig känsla. En annan minnesvärd sak var en internationell tävling i Italien. Även om uppladdningen veckan innan inte var så bra, gjorde jag väldigt bra ifrån mig på tävlingen.

När du blir äldre och blickar tillbaka på din hästkarriär, vad hoppas du att du har uppnått?
– Jag hoppas att jag som junior har ridit ett EM och även ett EM som young rider. När jag blir äldre och har en bra hästplattform vill jag rida ett OS.

När mår du som bäst i ditt hästliv?
– Precis innan man går in på banan. Känslan när man är riktigt taggad. Många tycker inte om den känslan, men jag älskar den. Den påminner om varför jag tränar varje dag och lägger ned så mycket energi på det jag gör.

Har du alltid varit en tävlingsmänniska?
– Ja, det har jag alltid varit. Jag behöver inte tävla i saker jag är bra på utan jag tycker om att testa nya saker och utmana mig själv.

Har du några tips för att hålla motivationen uppe när det är som tuffast och intensivast?
– De dagar som är tuffa, gråa och tråkiga försöker jag göra oväntade och spännande saker. Saker som är spännande och oväntade för att krydda vardagen lite extra.

Se filmen med Nellie