CASE:
Mejeri

Arla

PROCESSVÄRMe

Ny energi för Arlas mjölk

ARLA

För en livsmedelsproducent är det av stor vikt att arbeta miljövänligt. När Arla i Jönköping ersatte gasol med pellets, innebar det ett viktigt steg i företagets miljösatsning och en stor minskning av koldioxidutsläppet.

Arla i Jönköping, med över 600 anställda, är ett av de modernaste mejerierna i Europa. Hit levereras 650 000 liter mjölk varje dag, som sedan blir till mjölk, grädde och fill. Kyllagret är automatiserat och totalt tillverkas 110 egna artiklar som sedan distribueras tillsammans med Arlas övriga sortiment över hela södra Sverige.

Globalt mål

 

I Arla Foods globala miljöstrategi, finns bland annat målet att öka mängden förnyelsebar energi. Gasolpannan, som tidigare användes på Arla i Jönköping, passade inte in i den strategin.
– Minst 95 procent av energin som vi använder till värme ska vara förnyelsebar år 2020 och vi började undersöka alternativen. Vi visste också att gasol skulle bli mer kostsamt i framtiden, så det fanns dubbla anledningar att byta energikälla, säger Jörgen Zetterlind på Arla Foods.

Energifylld pastörisering

 

Valet föll på pellets. I samarbete med Jönköping Energi, som tillhandahöll pelletspannan, inleddes arbetet med att ersätta gasolpannan. 2015 sattes allt i drift och hantering och dygnet runt-övervakning av pannan sköts helt av Jönköping Energi.
– Vi kan fokusera på vår kärnverksamhet och pelletsvärmen används till pastörisering av mjölken, samt till våra disksystem. Det har fungerat väldigt bra och vi har nått upp till vårt 95 procentmål, säger Jörgen Zetterlind.

Pellets som gör skillnad

 

Jönköping Energi anlitar Scandbio som leverantör till Arla och årsförbrukningen hos mejeriet uppgår till 2000 ton pellets. För Arla har den nya energikällan resulterat i att koldioxidutsläppet har minskat med cirka 1800 ton per år.
– Det har varit en lönsam miljövinst, konstaterar Jörgen Zetterlind.

Fler artiklar

PROCESSVÄRME

Guldet från skogarna

MACKMYRA

Högt upp på en kulle, med utsikt över Gävle och Östersjön åt ena hållet och de vidsträckta skogarna åt andra, står världens mest klimatsmarta whiskydestilleri. Här nyttjas gravitationen för att framställa Sveriges mest kända whisky, och förutom huvudingredienserna korn, vatten och jäst spelar den pelletspanna som står strax intill destilleriet en verkligt viktig roll.

 

LÄS ARTIKELN

PROCESSVÄRME

Grön asfalt

NCC

Bygg- och fastighetsföretaget NCC har ett stort, övergripande mål: att bli hundra procent CO2-neutrala. Det område som står för störst påverkan är idag Asfalt men här har man nu styrt in på en grönare väg, med teknisk utveckling, smarta idéer – och Scandbio Pellets.

 

LÄS ARTIKELN

FJÄRRVÄRME FASTIGHETSVÄRME NIVÅVAKT

Kvänum energi håller rätt nivå

KVÄNUM ENERGI

Snabbare, tryggare och bekvämare - nivåvakten från Scandbio har inneburit en markant förändring i pelletslogistiken. Kvänum Energi är en av kunderna som använder innovationen.

 

LÄS ARTIKELN

Ta reda på mer om fossilfri tillverkning!