Pellets

Det här är pellets

 

Pellets är en förnybar energikälla som ger värme och välbefinnande. Den baseras på restprodukten från sågverkens produktion av plank och brädor, alltså sågspån och kutterspån. Vi tar tillvara spånet, torkar det och pressar samman det. Vårt mål är att göra ett bränsle som alltid har samma egenskaper för att förbränningen ska ske så jämnt och effektivt som möjligt.

 

Beställ värmepellets i småsäck eller bulk i vår webbshop för leverans direkt hem till dig. Smidigt och bekvämt!

Inga tillsatser
När Scandbio pressar samman spånet till små stavar i våra fabriker använder vi inga tillsatser, det är faktiskt naturen som gör mycket av jobbet. I trä finns ett ämne som heter lignin. Det är lignin som binder samman spånet när det utsätts för högt tryck och värme, inget annat. Pellets är alltså komprimerat spån. Med andra ord är det ett förnybart biobränsle som bidrar med energi till industrin och ekonomin, värmer när det är kallt där hemma och ger människor möjligheten att leva lite klimatsmartare.


Hög kvalitet
Vi har 40 års produktionserfarenhet och hela tillverkningsprocessen, från råvara till färdig produkt, övervakas löpande.

Pellets av hög kvalitet ska ha låg fukthalt. Scandbios pellets fukthalt uppgår till 6-8 %. Den fukthalten har pelletsen när den levereras till dig, med ett energiinnehåll på drygt 4,8 kWh/kg och en askhalt på max 0,5 %.

Naturlig energi
Scandbio köper bara råvara från ansvarsfulla leverantörer som säkerställer återväxten och är certifierade för ett hållbart skogsbruk. Genom att vidareförädla restprodukter från skogsindustrin tar vi hand om naturens tillgångar på ett resurseffektivt sätt och bidrar till en mer cirkulär, mer hållbar användning av naturresurser. Bra för dig, miljön och kommande generationer.


Hållbar utveckling
Vi arbetar för en hållbar utveckling med minimal miljöpåverkan. Våra fabriker är certifierade enligt bland annat ISO 9001/14001, men även hanteringen av råvaran är certifierad. I våra fabriker i Norberg och Ulricehamn används överbliven värme från torkprocessen till fjärrvärme för kommunens invånare.