CASE:
Fruktodling

 

Kiviks musteri

processvärme nivåvakt

Goda samarbeten som bär frukt

KIVIKS MUSTERI

När Henric Åkesson 1888 planterade sitt första äppelträd strax utanför Kivik på skånska Österlen planterade han inte bara ett äppelträd. Han lade också grunden till vad som skulle bli Sveriges första – och största – fruktodlingar och det som många numera känner igen som Kiviks musteri. Idag, fem generationer senare, odlar familjen äpplen på samma plats och har fortfarande samma passion för äpplen. 

Nära samarbete

Sedan ett par år har Kiviks musteri haft ett nära samarbete med Scandbio, där en större pelletspanna spelar en väsentlig roll som gemensam nämnare. Med målet att minska användningen av fossila bränslen skiftade Kiviks från olja till värmepellets och kunde på så sätt göra produktionsprocessen mer hållbar.

Håller ångan uppe

– Vår pelletspanna har en viktig roll i vår produktion då den värmer upp vatten som blir till ånga och som används vid pastöriseringen av våra drycker, berättar Stina Andrén, hållbarhets- och utvecklingschef. Vi behöver hålla en konstant och jämn temperatur, och att vi har en stabil energikälla är jätteviktigt. Därför behöver vi en källa som vi kan lita på. Och om den dessutom är bra för miljön, ja, då är ju det ännu bättre. Scandbios nivåvakt är en mycket bra lösning och med hjälp av den har vi automatisk påfyllning av vår pellestssilo. Det sköter sig självt!

Energieffektivitet

Hållbarhetstanken kommer naturligt för Kiviks musteri och inom organisationen arbetar man för att minimera svinn, generera så lite avfall som möjligt och ha rätt förpackningslösningar. Samtidigt är målet att använda energi på ett effektivt sätt. Och anledningen till detta är enkel, menar Stina.
– Kiviks musteri ligger på en unik plats. Tittar vi åt ena hållet så har vi Hanöbukten. Tittar vi åt andra så har vi naturreservatet med Stenshuvud. Och sen åt tredje hållet har vi våra äppelodlingar. Vi är helt omslutna av natur. Så man kan inget annat än att ta hänsyn till den.

Att kärnan i företaget är den stora passionen för äpplen blir än mer tydlig när vi träffar Carl Levinsson, produktchef och femte generationens äppelodlare. Det är just kärleken till äpplen som har drivit det här familjeföretaget framåt i fem generationer nu. Det var i slutet av 1800-talet som min morfars farfar la grunden till Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Att arbeta med hållbarhet är en grundsten i hela vårt företag. Vi har funnits
här på den här fantastiska platsen i fem generationer. Vår, och min personliga, ambition är att vi ska finnas här i många generationer till.

Fler artiklar

FASTIGHETSVÄRME PROCESSVÄRME NIVÅVAKT

Ekologiskt hållbar odling

SVEGRO

Svegro är ett svenskt familjeföretag som många känner igen från grönsaksdisken. Deras örter och sallater odlas i ett 55 000 kvadratmeter stort växthus på natursköna Färingsö. För att säkerställa att det alltid finns tillräckligt med värme för odlingen och för att uppvärmningen ska ske på ett hållbart sätt förlitar sig Svegro på pellets samt en nivåvakt från Scandbio.

 

LÄS ARTIKELN

FJÄRRVÄRME FASTIGHETSVÄRME NIVÅVAKT

Kvänum energi håller rätt nivå

KVÄNUM ENERGI

Snabbare, tryggare och bekvämare - nivåvakten från Scandbio har inneburit en markant förändring i pelletslogistiken. Kvänum Energi är en av kunderna som använder innovationen.

 

LÄS ARTIKELN

PROCESSVÄRME

Grön asfalt

NCC

Bygg- och fastighetsföretaget NCC har ett stort, övergripande mål: att bli hundra procent CO2-neutrala. Det område som står för störst påverkan är idag Asfalt men här har man nu styrt in på en grönare väg, med teknisk utveckling, smarta idéer – och Scandbio Pellets.

 

LÄS ARTIKELN

Intresserad av ren energi?