När Henric Åkesson 1888 planterade sitt första äppelträd strax utanför Kivik på skånska Österlen planterade han inte bara ett äppelträd. Han lade också grunden till vad som skulle bli Sveriges första – och största – fruktodlingar och det som många numera känner igen som Kiviks musteri. Idag, fem generationer senare, odlar familjen äpplen på samma plats och har fortfarande samma passion för äpplen. 

Sedan ett par år har Kiviks musteri haft ett nära samarbete med Scandbio, där en större pelletspanna spelar en väsentlig roll som gemensam nämnare. Med målet att minska användningen av fossila bränslen skiftade Kiviks från olja till värmepellets och kunde på så sätt göra produktionsprocessen mer hållbar.

– Vår pelletspanna har en viktig roll i vår produktion då den värmer upp vatten som blir till ånga och som används vid pastöriseringen av våra drycker, berättar Stina Andrén, hållbarhets- och utvecklingschef. Vi behöver hålla en konstant och jämn temperatur, och att vi har en stabil energikälla är jätteviktigt. Därför behöver vi en källa som vi kan lita på. Och om den dessutom är bra för miljön, ja, då är ju det ännu bättre. Scandbios nivåvakt är en mycket bra lösning och med hjälp av den har vi automatisk påfyllning av vår pellestssilo. Det sköter sig självt!

Hållbarhetstanken kommer naturligt för Kiviks musteri och inom organisationen arbetar man för att minimera svinn, generera så lite avfall som möjligt och ha rätt förpackningslösningar. Samtidigt är målet att använda energi på ett effektivt sätt. Och anledningen till detta är enkel, menar Stina.
– Kiviks musteri ligger på en unik plats. Tittar vi åt ena hållet så har vi Hanöbukten. Tittar vi åt andra så har vi naturreservatet med Stenshuvud. Och sen åt tredje hållet har vi våra äppelodlingar. Vi är helt omslutna av natur. Så man kan inget annat än att ta hänsyn till den.

Att kärnan i företaget är den stora passionen för äpplen blir än mer tydlig när vi träffar Carl Levinsson, produktchef och femte generationens äppelodlare. Det är just kärleken till äpplen som har drivit det här familjeföretaget framåt i fem generationer nu. Det var i slutet av 1800-talet som min morfars farfar la grunden till Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Att arbeta med hållbarhet är en grundsten i hela vårt företag. Vi har funnits
här på den här fantastiska platsen i fem generationer. Vår, och min personliga, ambition är att vi ska finnas här i många generationer till.

Våra säljare hjälper dig !


Scandbio är Sveriges största företag inom fasta förädlade trädbränslen och vi säljer 100 % förnybar energi i form av värmepellets och träpulver. Produkterna värmer privata hushåll, ger energi till kommunala och statliga verksamheter, samt driver produktionen i små och stora industrier.

Genom att välja miljövänlig energi baserad på bioenergi kan ditt företag enkelt sänka kostnaderna och samtidigt göra en insats för miljön. Låter detta intressant?

Kontakta oss så berättar vi mer hur vi kan hjälpa er att uppnå era miljömål.

 

kontakta någon av våra säljare