Att framställa whisky är ett sofistikerat hantverk, och varje råvara, funktion och detalj är avgörande för slutresultatet. För att höja temperaturen och nå kokpunkten behövs värme. Mycket värme. Ett trettiotal meter från destilleriet står därför en pelletspanna som värmer upp det vatten som pumpas in i anläggningen och via värmeväxlare höjer temperaturen vid kokningen.

– Från pelletsanläggningen får vi 125-graders vatten som får igång kokningsprocessen när vi destillerar. Hetvattnet ger oss en jämn temperatur genom hela koket, vilket gör att vi får korta koktider och en väldigt bra produkt i slutändan, berättar Jimmy Hansson, whiskyoperatör.

Att pelletsanläggningen ligger nära destilleriet medför stora fördelar både ekonomiskt och driftsmässigt för Mackmyra, samtidigt som det går det helt i linje med företagets sätt att se på hållbarhet och innovation. Pannan eldas med värmepellets från Scandbio och fungerar enligt samma princio som fjärrvärme; alltså ett slutet system där uppvärmt vatten pumpas in i anläggningen, och via en värmeväxlare sedan höjer temperaturen precis lagom mycket till processen.

– Att ha vår pelletsanläggning strax intill destilleriet är fördelaktigt både ekonomiskt och driftsmässigt. Det blir en stor trygghet för oss samtidigt som det kräver mindre underhåll, och dessutom ger pellets ett jämnare pris jämfört med el. Det går också helt linje med vår syn på hållbarhet och innovation, fortsätter han.

För Mackmyras del startade allt med att åtta tidigare studiekamrater var på fjällsemester tillsammans. Där och då väcktes idén om att göra en svensk whisky, baserad på svenska råvaror, och vart de än vände sig så såg de inget annat än möjligheter.

– Det lade grunden till Mackmyra som startade 1999. Och förutsättningarna att göra whisky i Sverige är goda. Kornet är bra, liksom vattnet, och whiskyn kan lagras på svenska ekfat, berättar Heli Jonsson, företagets Brand Ambassador.

På Mackmyra strävar man efter att tillverka whisky på ett så modernt, effektivt och miljövänligt sätt som möjligt. Och det är för att kunna göra det som man har byggt världens mest klimatsmarta destilleri.

– Idag framställer vi whisky med samma upptäckarglädje och experimentlusta som vid starten 1999, men i ett av världens modernaste destillerier. Vi gör den enligt konstens regler, men vi gör den på vårt vis och med svenska råvaror. Att framställa whisky utan tillsatser och med så lite miljöpåverkan som möjligt är för oss en självklarhet, avslutar Heli Jonsson.

Bakgrund

Bionär AB är ett fjärr- och närvärmebolag som ägs av Gävle Energi tillsammans med Ockelbo och Älvkarleby kommuner. De äger och driver den pelletsanläggning som levererar 130-graders hetvatten till Mackmyra Whiskys destilleri. Värmecentralen byggdes av KLM Energi & Mekanik, Norrtälje. Pannan levererades av Danstoker och brännaren av Linka.

Våra säljare hjälper dig !

Scandbio är Sveriges största företag inom fasta förädlade trädbränslen och vi säljer 100 % förnybar energi i form av värmepellets och träpulver. Produkterna värmer privata hushåll, ger energi till kommunala och statliga verksamheter, samt driver produktionen i små och stora industrier.

Genom att välja miljövänlig energi baserad på bioenergi kan ditt företag enkelt sänka kostnaderna och samtidigt göra en insats för miljön. Låter detta intressant?

Kontakta oss så berättar vi mer hur vi kan hjälpa er att uppnå era miljömål.

 

kontakta någon av våra säljare