När målet är att bli en del av den svenska traveliten, och att nå den absoluta toppen blir varje detalj kring hästskötsel och stallmiljö viktig. Admir Zukanovic är huvudtränare för Stall Denco, och han ser tre avgörande faktorer för hästarnas välmående och prestation: fodret, vattnet och strömaterialet.

Det är tidig vintermorgon på Ramsjöhalls gård. Vinterkylan biter, och dimman bildar snökristaller på marken. Hästarna spritter av energi, och de vet att morgonens träningspass väntar. För Stall Denco är tävlingshästarna som vilka idrottare på toppnivå som helst, och hästskötseln blir därefter: minutiös och rutinmässig, noggrann och omsorgsfull. Varje detalj räknas, och kvaliteten är noggrant avvägd för att travhästarna ska kunna prestera sitt absolut bästa.

– Vi är otroligt noga med allt som rör hästarna. För att de ska tävla bra så måste de hålla sig friska, starka och pigga, och det betyder att allt måste vara av högsta kvalitet, säger Admir Zukanovic som är huvudtränare och ytterst ansvarig för hästarnas skötsel.

På gården finns drygt sjuttio hästar, och med en stor verksamhet behövs också tydliga rutiner och ett genomtänkt arbetssätt.

– Vårt mål är att nå den absoluta toppnivån inom svenskt trav, och för att nå dit behöver vi fokusera på hästarna och att de mår så bra som möjligt, träna rätt och se till att varje detalj sitter.

Enligt Admir finns det tre också grundförutsättningar för att hästarna ska må bra – och kunna prestera bra. Det är maten, vattnet och strömaterialet.

– Detta måste vara av högsta kvalitet, och vi märker direkt om det är något som inte fungerar eller som inte håller rätt nivå. Därför har vi valt riktigt bra grov- och kraftfoder, investerat en egen brunn med ett slutet och helt rent system för vatten och fastnat för Scandbio Stallpellets.

Skiftet från råspån till stallpellets beskriver Admir som en förändring som enbart har haft positiva effekter. Inte bara för hästarnas välmående utan också för arbetsmiljön. Och på en stor gård – med en stor verksamhet – tar förändringar tid. Men de ger också stort resultat om de är bra.

– Vi har vuxit mycket de senaste fem åren, och vi har jobbat hårt för att se till att alla detaljer och kvaliteten följer med och håller rätt nivå. För oss handlar mycket om effektivitet och miljön både för hästarna och för oss. Stallpelletsen är smidig att hantera och framförallt så dammar det väldigt lite. Det gör stallmiljön fräsch och vi märker stor skillnad på våra hästar – och för oss som jobbar här. Sen var jag lite skeptisk först, det är väl så vi hästmänniskor är inför förändringar, men nu tycker jag att det funkar jättebra. Inte minst så är luftkvaliteten så mycket bättre, och så blir det ljusare i hästboxarna.

Morgonens träningspass är över. Om några timmar lastas hästarna in i transporten och det bär av till Åbytravet. Innan dess äter de lunch, tvättas, masseras, borstas – och de som ska tävla fixas iordning minutiöst. När startsignalen ljuder ska allt vara perfekt.

– Hästarna är som elitidrottare, och vårt jobb är att se till att de tränar, äter och tas omhand på bästa sätt. Ingen kommer ihåg en tvåa, avslutar Admir och stegar tillbaka till stallet.

STALLPELLETS I PREMIUMKLASS

Scandbios egna Stallpellets ger alla förutsättningar för en stallmiljö där både häst och människa trivs.

köp stallpellets i vår webbshop