CASE:
Asfalttillverkning

NCC

grön asfalt ncc

PROCESSVÄRME

Grön asfalt

NCC

Bygg- och fastighetsföretaget NCC har ett stort, övergripande mål: att bli hundra procent CO2-neutrala. Det område som står för störst påverkan är idag asfalt men här har man nu styrt in på en grönare väg, med teknisk utveckling, smarta idéer – och Scandbio Pellets.

asfaltsproduktion träpulver scandbio

En resurskrävande process

 

Asfalttillverkning är en enormt resurskrävande process, och står idag för den största andelen förbrukad CO2 inom NCC. Samtidigt blickar man redan väldigt långt fram, och genom att utveckla och implementera en helt egen, storskalig process så har man kommit en bra bit på väg.

NCC tillverkar ungefär 2,5 miljoner ton asfalt per år, och alla framsteg gör stor skillnad. En väsentlig del av processen utgörs av att torka och värma upp stenmaterial till 180 grader. Tidigare användes olja, men i takt med att NCC ville minska klimatpåverkan behövdes ett annat sätt elda. Resultatet blev en förfinad process, och att oljan ersattes av Scandbio värmepellets.

 

Men att byta från olja till pellets var inte ett helt enkelt skifte. Det tog fem år att utveckla en helt ny metod för att mala pellets till ett pulver som i sin tur kan eldas i de för ändamålet anpassade brännarna. Idag används pellets på ett drygt tjugotal av NCC:s asfaltverk i Sverige.

personer träpulver tillverkning

Enormt mycket träpulver

 

Då det handlar om väldigt stora volymer sökte NCC en leverantör som kan leverera stora mängder pellets under lång tid framöver, och valet föll på Scandbio.

 

— Vi har också samma syn på många saker, och det fanns en vilja att följa med i den här utvecklingen. Vi ser ett långsiktigt samarbete framför oss och att vi tillsammans kan minska asfaltens klimatpåverkan, säger Linda Löwhagen, Teknisk Specialist NCC.

Fler artiklar

PROCESSVÄRME

Guldet från skogarna

MACKMYRA

Högt upp på en kulle, med utsikt över Gävle och Östersjön åt ena hållet och de vidsträckta skogarna åt andra, står världens mest klimatsmarta whiskydestilleri. Här nyttjas gravitationen för att framställa Sveriges mest kända whisky, och förutom huvudingredienserna korn, vatten och jäst spelar den pelletspanna som står strax intill destilleriet en verkligt viktig roll.

 

LÄS ARTIKELN

FJÄRRVÄRME FASTIGHETSVÄRME NIVÅVAKT

Kvänum energi håller rätt nivå

KVÄNUM ENERGI

Snabbare, tryggare och bekvämare - nivåvakten från Scandbio har inneburit en markant förändring i pelletslogistiken. Kvänum Energi är en av kunderna som använder innovationen.

 

LÄS ARTIKELN

PROCESSVÄRME nivåvakt

Goda samarbeten som bär frukt

KIVIKS MUSTERI

När Henric Åkesson 1888 planterade sitt första äppelträd strax utanför Kivik på skånska Österlen planterade han inte bara ett äppelträd. Han lade också grunden till vad som skulle bli Sveriges första – och största – fruktodlingar och det som många numera känner igen som Kiviks musteri. Idag, fem generationer senare, odlar familjen äpplen på samma plats och har fortfarande samma passion för äpplen. 

 

LÄS ARTIKELN

Frågor på det?