Niklas och Lotta Heikkinen – och de två döttrarna Julia och Alice – bor sedan ett par år i ett nybyggt villaområde i småländska Barnarp. Familjen lever ett aktivt liv med många järn i elden och det är hela tiden mycket på gång. Aktiviteterna avlöser varandra, och de är ofta ute på språng. Men precis som många andra trivs de med vara hemma – antingen bara familjen eller tillsammans med släkt och vänner.

– En pelletskamin passar oss väldigt bra, inte minst för att den kräver minimalt med underhåll och är enkel att hantera, säger Lotta. Det går snabbt att få till en jämn värme, temperaturen kan enkelt ställas in efter behov och rengöringen går på ett par minuter. Att det dessutom är ett klimatsmart sätt att värma upp huset på är en riktig bonus.

Familjen ser flera fördelar med en pelletskamin både när de är ute och i hemmets lugna vrå. – Utöver minimalt underhåll och enkel hantering så är kaminen automatisk vilket gör att den håller rätt temperatur hela dagarna. Vi kan också starta den så att den sätts igång när vi är ute på en aktivitet eller på vägen hem från jobbet och känner att det skulle vara skönt att komma hem till lite extra värme, säger Lotta.

Det finns många olika typer av pelletskaminer och den modell som Niklas och Lotta har valt att installera är skorstenslös. Istället leds röken från kaminen ut genom ett rör i ytterväggen och via en skorstenslåda – ungefär i storlek med en skokartong. Det betyder att ingreppet på huset blir minimalt, och att det heller inte blir någon rök som kan störa grannarna. – Den här lösningen var helt avgörande för vår del. Vårt hus är inte optimalt för en skorsten, dels för att taket har liten lutning och dels för att övervåningen skulle göra det till ett väldigt stort projekt.

Installationen av en pelletskamin brukar gå snabbt och smidigt, och med rätt kunskap och bra handlag så kan den vara på plats och igång på bara ett par timmar. Lotta berättar att de tog hjälp av en lokal firma för installationen. – Vi är väldigt nöjda, och kaminen fick direkt en central plats i huset. Pelletskaminen är ett bra komplement till fjärrvärmen samtidigt som den ger samma mysfaktor som en braskamin. Att den dessutom är ett klimatsmart sätt att värma upp huset på känns väldigt bra, och på det stora hela är pelletskaminen en god investering.

Att installera en pelletskamin är enkelt. Den kan kopplas till en befintlig skorsten – eller mot en yttervägg och helt utan skorsten, vilket ger minimalt ingrepp på huset.
Tag hjälp av en kunnig installatör, och följ instruktionerna noggrant. Med rätt kunskap, bra handlag och lite känsla så är pelletskaminen på plats – och igång – på bara ett par timmar. Placera ut kaminen, måtta, såga ut ett hål i ytterväggen, montera isoleringsröret och skorstenslådan. Koppla in fläkten och den digitala styrningen, och se till att allt sitter på plats enligt manualen. Hur lång tid det tar beror mest på vilket material ytterväggen är av. Betong, tegel, trappor och nivåskillnader förlänger installationstiden men jämfört med en traditionell skorsten så är det på det stora hela en enkel installation.