Sedan 2016 bor Ewa och Börje Falemo i ett ombyggt fårhus mitt i Falbygden i Västergötland. Deras hem är speciellt på många sätt och tillsammans har de skapat ett nytt hem, där varje detalj är noggrant uttänkt och genomarbetad. Med ytterväggar av massiva ekbjälkar och ett tak av vass att ta hänsyn till så har de också utmanats att fokusera på smarta detaljer och att skapa nya lösningar. Till vardags arbetar paret tillsammans i den egna firman, och idag är Ewa på kontoret i Skara medan vi träffar Börje för att prata om huset – och om pelletskaminen.

– Att få bo på landet är fantastiskt trevligt, säger Börje och fyller termoskannan med kaffe. Det är så lugnt, och när vi flyttade hit från stan så var känslan att man bara kan slappna av, att man kan pusta ut och koppla av på ett helt annat sätt. Det uppskattar vi. Naturen och omgivningarna spelar en viktig roll för både Ewa och Börje, och de är utomhus mycket och under alla årstider.

– Vi gillar verkligen känslan man får när man kommer hem efter att ha varit ute och gått i naturen och kanske känner sig lite frusen. Då är det fantastiskt skönt och komma in och känna värmen från pelletskaminen.

Att valet föll på en pelletskamin har i Falemos fall en enkel förklaring – och här har husets förutsättningar spelat in.

– Vi ville ha en öppen spis av något slag; en öppen och levande låga, och vi tittade på vedeldning. Men huset har vasstak, och det går inte alls ihop med skorstenar. Istället fick vi upp ögonen för pelletskaminer, och upptäckte att det ju är en fantastisk uppfinning. Den kan placeras in väldigt enkelt, och skorstenen är bara en liten låda på fasadens utsida. Börje och Ewas pelletskamin har som främsta uppgift att skapa en hög mysfaktor och vara ett komplement till jordvärmen som är fastighetens primära värmekälla.

 Men kaminen har ytterligare fördelar. Den ger både välkommen värme vid extrema vintertemperaturer, och genom att koppla den till ett separat batteri så kan den användas även vid strömavbrott.

– Det känns otroligt tryggt att ha en extra värmekälla att förlita sig på om strömmen går eller när det är kalla vintrar. Pelletskaminen blir som en extra försäkring och det är liksom dubbel effekt av det här. Att man blir varm inombords och kan se värmen samtidigt. Det är en härlig känsla, avslutar Börje och blickar ut över ängarna och ned mot Hornborgasjön.